Welkom op de pagina van Benthe

merrie, 83 cm, mini-shetlander, bij elkaar geweest van 2012-2016 en 2021-heden

Lees hier alles over Benthe

Benthe en ik hebben een verhaal samen wat heel goed gepaard zou kunnen gaan met de titel: ‘de wonderen zijn de wereld nog niet uit’. Lang geleden (2013) was Benthe mijn áller eerste pony. Ikzelf was 12 jaar oud en Benthe nog maar 5. Waarom geen rijpony? Ik dacht: de meeste mensen beginnen met een shetlander, waarom ik niet?

Jarenlang hebben we onwijze plezier met elkaar gehad. Benthe heeft me alles geleerd wat betreft het houden van een eigen paard. Voeding, verzorging, maandelijkse lasten, mennen, leermomenten en zo nog veel meer! In 2017 stond ik op een punt dat ik een lastige keuze moest maken. Ik wilde graag verder groeien met grotere pony’s en mijn vaardigheden verder ontwikkelen. Helaas had ik toen nog niet de middelen om twee pony’s te houden. Benthe was erg getalenteerd en totaal niet het stereotype shetlander wat mensen verwachten. Ze was werkwillig en wilde altijd aan de gang.

Ik zocht met veel verdriet een plekje waar ze gedurende jaren kon verblijven. Ik wilde dat de mensen die voor haar zorgden net zoveel plezier met haar zouden hebben als dat ik had. Ze ging naar een fijne nieuwe plek. Maanden later kocht ik Noah die drachtig was van Simba. De afspraak met Benthe was: zodra er iets was waardoor ze daar niet meer kon verblijven zou ze terug komen. Helaas hebben ze zich daar niet aan gehouden.

Ik verloor haar uit het oog. Ik meldde me aan voor elke shetlander facebook groep. 5 jaren verstreken en ik voelde me er nog altijd niet lekker door. De mensen waar ik haar aan had gegeven sloten zich uit van contact. Plotseling zag ik een vosbonte shetlander advertentie voorbij komen. Onder het nom van “ze zal het toch wel niet zijn, maar toch even checken” stuitte ik prompt op Benthe haar snoetje. Helemaal verfomfaaid. Ik twijfelde in de eerste instantie ook of het echt Benthe was. Na contact te hebben gehad met de toenmalige huidige eigenaar was het bevestigd dat het inderdaad mijn eerste pony is. 3 dagen later heb ik haar opgehaald.

De arme pony heeft zoveel meegemaakt de afgelopen jaren. Het tegenovergestelde van wat ik wilde was juist gebeurd. Ze is van de ene eigenaar naar de andere gegaan. Ze was afgesloten voor elk contact (met mensen én paarden), kon niet goed eten, had slechte ontlasting en was zo’n tonnetje rond dat ze niet meer prettig kon bewegen. Ik heb haar (zand)kuren gegeven, een behandeling voor haar spieren, tandarts bezoeken ingepland waarna ze gelukkig weer goed kon eten, hoefsmid erbij gehaald voor haar bokhoefjes en zo nog meer.

Inmiddels is ze geland. Ook in haar hart heb ik het idee. We bouwen het weer op met grondwerk en onze ambitie om weer te touren met de wagen. Ze zal nog een hele tijd nodig hebben om te helen, maar ik ben super dankbaar dat dat bij mij mag zijn. Ze gaat nooit meer weg. Benthe is thuis.

De transformatie van Benthe

Before After