Diensten

Grondwerk heeft mij geleerd om het beste uit élk paard te halen! Soms liggen jouw ambities en die van je paard helemaal niet zover uit elkaar als dat jij denkt… alleen is de vraag: hoe kom je daar samen?

Werken met dwang en hulpmiddelen laat ik achterwege. Het belangrijkste voor mij is dat jij op de eerste plaats plezier hebt met je paard! (We hebben ze tenslotte (vaak) voor onze hobby). Daarna kijken we samen naar het doel wat jij met je paard wilt behalen en zetten we de route uit. Elk paard (en mens) is anders dus kan ook de route naar je doel, verschillen.

Ik kan je helpen met

Grondwerk

Wist je dat je op je paard heeel veel ‘knopjes’ kan zetten? Super handig: om het wijken aan te leren, een juiste houding aannemen voor je paard, of dat hij niet in jouw ruimte staat of door je heen loop. Ook het hoofd naar beneden brengen, ontspannen op commando, reageren op jouw lichaamstaal, inparkeren met opstappen en oefenen op de juiste nageefelijkheid. Verder kan je met grondwerk leren het gewicht te verplaatsen, een juiste buiging aan te nemen, te begrenzen met over de schouder te vallen en nog veel meer!Ook kan je met grondwerk dressuuroefeningen correct aanleren. Denk hier bijvoorbeeld aan met de Travers, Renvers, schouderbinnenwaards, pirouette, appuyement, juiste stelling, etc.

Dit heeft voordeel omdat:

  • Je ‘t dit paard direct goed aanleert zodat het onder het zadel gelijk juist gaat
  • Je bewust wordt waarom je paard ‘zo doet als hij doet’ en daarop leert inspelen en communiceren
  • Je samen afspraken leert maken
  • Duwen en trekken hoeft niet meer: jouw paard voelt haarfijn aan wat jij bedoeld

Longeren

Ik ontdekte dat longeren eigenlijk hartstikke leuk is! Echter is dit bij heel veel mensen een knelpunt. Het kan soms saai zijn of juist een vervelende strijd. Ik zal je vertellen: dat hoeft dus helemaal niet!

Je kan je paard op allerlei manieren uitdagen. Buiten dat dat leuk is voor jezelf, train je ook. Met plezier longeer ik mijn eigen paarden. Aan de kaptoom, los of aan een neckrope. Ik help jou graag samen met je paard op weg. Met longeren kan je veel meer dan rondjes lopen alleen, zo kan je met alleen je lichaamstaal het tempo aangeven of vragen om ontspannin. Ook train je ‘stoppen op de kleinste beweging’, uit en in je ruimte komen op commando, spierballen kweken met gerichte trainingstips, het rechtmaken van je paard en bovenal samen plezier hebben. Mocht je meer uitdaging leuk vinden? Dan pas ik dressuur oefeningen toe op de longeerlijn.

Vrijheidsdressuur (& clickertraining)

Hoe leuk is het als jij en je paard toewerken naar de buiging? Buiten dat het hartstikke leuk is om met je paard te doen kan het ook veel voordelen hebben: lenigheid, mentale prikkeling, verborgen talenten komen boven water en een gaaf aanzien uiteraard 😉. En, alles is altijd zonder dwang natuurlijk!

Meestal pas ik hierbij clickertraining toe, maar niet altijd. Dat komt omdat ik heb ondervonden dat het juist bij sommige paarden averechts werkt. Het gaat hierom maatwerk: wat werkt bij jouw paard?

Aan de hand werken

Als wij op ons paard zitten hebben we soms weleens dat het ‘niet lekker loopt’ maar dat we niet de vinger op de zere plek kunnen leggen. Ik zeg dan altijd door aan de hand te werken (jij loopt naast je paard) krijg je een zuiver beeld over wat de oorzaak kan zijn: je paard heeft geen hinder van alle ballast op zijn rug, zoals de ruiter, het zadel, je houding op je paard, etc.

Voor je paard is het niet zelden een kwestie van (nog) niet kunnen; de wil is er wel. Soms willen wij heel graag en is je paard nog niet klaar voor jouw vraag. Door de ballast van zijn rug weg te nemen en verder te gaan aan de hand is het gauw helder hoe jullie samen je doel kunnen bereiken. Ik begeleid je daar natuurlijk bij.

Paard huren

Ik zet mijn paarden in als leermeesters. Ze zijn ervaren, vriendelijk en toegankelijk voor iedereen die wil leren. Op aanvraag kan je langskomen en oefenen we samen grondwerk, longeren of aan de hand werken. Ben je nieuwsgierig geworden naar ze? Je kan op de homepage kennis met ze maken!

Rijden

Door de jaren heen heb ik van veel verschillende rij-methodes mogen proeven en toepassen. Houding, rechtrichten, ontspannen samenwerken en een paard dat lekker door zijn lijf loopt zijn de belangrijkste uitgangspunten van mijn trainingen.

Perfect hoeft niet, als het maar prettig is voor zowel jou als je paard. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Ik kijk naar ieder paard individueel en waar hij zich comfortabel in voelt. Drukken in een houding zal je mij niet zien doen: zoeken naar de juiste balans en passend bij de anatomie van het paard is waar ik wel in geloof

Adviesgesprek huisvesting

We zien ons paard graag gelukkig en gezond op een (pension)stal. Echter, dat kan nog best lastig zijn omdat elk paard iets anders nodig heeft. Soms ontkom je niet aan algemene regels op een pensionstal die helaas niet altijd aansluiten op het karakter of behoeftes van je paard. Ook ik heb daar veel ervaring mee opgedaan.

Verveling, stereotiep gedrag, stijfheid, veel te rijk of arm voer, weinig beweging, een paard wat vatbaar is voor ziektes of andere problematiek is uitdagend voor jou als eigenaar.

Ik ga graag met jou in gesprek een geef je een advies over wat binnen jouw huidige mogelijkheden past maar geef je natuurlijk ook een visie voor de langere termijn.

 

De huisvesting van je paard is nou eenmaal veelomvattend. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over….

  • De impact van bodembedekking bij jouw paard?
  • En of de kwaliteit ruwvoer een relatie heeft met jouw klacht? (zo ja, hoe verder?)
  • Hoe je paard tóch continu kan knabbelen zonder dat hij vreselijk aankomt?
  • Verveling? En wat eraan te doen?
  • Wat t veel binnen- of juist buitenstaan doet met jouw paard?
  • Hoe stappen de vitaliteit kunnen bevorderen?
  • Dat als je een doe-het-zelf verzorger bent (i.p.v. all-in stal) het altijd efficiënter kan?
  • Hacks, tips en tricks?
  • Wat eten van gras teweeg kan brengen bij je paard?
  • Dat je niet de enige bent die hier tegenaan loopt?